Hajsza a győzelemért

2013.10.05. 19:24

Hatalmas film a Rush.

Nem vagyok oda a Forma 1-ért, de a film lenyűgözött, a végén (is) izgultam. Öcsém odavan a Forma 1-ért és a film lenyűgözte és a végén még Ő is izgult. Ez már önmagában elég indok az első mondatra. :-)

rush_banner-2.jpg

Nos, igen, még annak is látványos és izgalmas, aki egyébként nem rajong a száguldó cirkuszért. A 70-es években járunk, egészen pontosan a 76-os világbajnoki sorozat van a középpontban, amikoris Niki Lauda (Daniel Drühl) azt a brutális balesetét elszenvedte idény közben, de az utolsó futomokon már ott volt, mert nem bírta elviselni, hogy nagy riválisa, James Hunt (Chris Hemsworth) szerzi sorba az ő pontjait. Ez a filmben hangzott el így és igen, gyakorlatilag a két versenyző "harcát" mutatja be a film, visszatekintésekkel tarkítva az 1976-os világbajnoki cím megszerzését. És teszi ez nagyon-nagyon jól. Nyilván nem pontosan így történt minden párbeszéd, minden esemény, de jól érzékelteti, hogy a két tökéletesen ellentétes mentalitású, de vitathatatlanul tehetséges fiatalember, miként győzi le a másikat, illetve saját magát.

A versenyek látványa érzékletes, amikor a kezdésnél a dugattyúkat mutatják, a pálya szélén a fű libegését, mintha ott hasalnánk és előttünk 3 centire száguldanának el ezek a szuperjárgányok. A két főszereplő ellentétes jellemére van kihegyezve a dolog, a narrálással rásegítve egymás bemutatására: Hunt lazasága és életérzése szemben Lauda mérnöki pontosságával és precízségével. Hunt élvezi az adrenalin-löketeket, a halállal való játszadozást, míg Lauda inkább csak az üzletet és a megélhetési forrást látja az egészben. James a végén ezt jól az orra alá is dörgöli cimborájának és valójában nekem ez a szimpatikusabb hozzáállás. Őszintén szólva Lauda-ról nem mutat túl előnyös képet, de többek között már az az erő és akarat, ami a balesetéből heteken belül talpra állította, mindenképp elismerésre és tiszteletre méltó. Annak ellenére, hogy azt gondolom, éppen a megszállottság és a Hunttal való küzdelem segítette hozzá, de ha ez kellett a túléléshez, akkor ez máris pozitívum.

Ami még nagyon tetszett és valójában kifejezetten hiányoltam volna, ha nincs, az az, hogy a végén bevágtak eredeti felvételeket a két versenyzőről. Megtudhattuk Lauda (az igazi?) szavaiból, hogy Hunt megelégedett a világbajnoki címmel és két év múlva abbahagyta a versenyzést, max. szakkommentátorként jelent meg egy-egy alkalommal és 45 évesen szívrohamban halt meg, mely az életvitelét tekintve nem volt meglepő. A lényeg persze az utolsó mondatok egyike, vagyis, hogy Lauda, aki szerint mindenki csak "bohóckodik" és szinte senkit nem tart semmire, Huntot valójában kedvelte és tisztelte.

rush_eredeti.jpg

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, a két főszereplőt emelném ki. Daniel Brühl valami elképesztően hozta Laudát. Mondom ezt úgy, hogy valójában nem tudom, milyen Lauda, de végig hitelesnek éreztem Brühl játékát, elhittem neki, hogy ez az egész csak hideg-rideg logika és mérnöki munka és mindenki másra is csak azért van szüksége, hogy a céljait elérje, ugyanakkor a tudása és tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Chris Hemsworth-nek pedig kifejezetten azért is örültem, mert eddig csak Thorként láttam és nagyon kíváncsi voltam, milyen más szerepben (nem, én kifejezetten ellene vagyok a skatulyáknak és ezért a kritikákban sem szívesen olvasok olyat, mint pl. hogy' kerül ő ide és hol hagyta a kalapácsot) és nem csalódtam. Jól állt neki ez a szerep, eltalálta a laza és mégis komoly, leginkább nemtörődöm figurát, aki azért, ha kell, simán lepofozza a havert, ha az bunkóskodik az ellenféllel. A sminkre pedig külön pirospont, a hasonlóság fantasztikus volt mindkét színésznél.

rush_szineszek.jpg

Azt már kifejtettem, hogy imádom a mozit és ez a film csak megerősít ebben. Még. Még. Még. Sok ilyet!

~*~*~*~*~*~*~

2013. szeptember 28-án, a német bemutatón Daniel Brühl és Niki Lauda.
rush_130928_niki-lauda-daniel-bruhl-rush-germany-premiere.jpg

Szerző: teardrops

Szólj hozzá!

Címkék: rush hajsza a győzelemért

Kategoriák:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmes-sorozatos.blog.hu/api/trackback/id/tr475552861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása