Happy birthday, Keanu!

2015.09.02. 22:24

Szívemcsücske Keanu Reeves ma 51 éves. Ezúton kívánok neki boldog születésnapot (mert biztos olvassa a blogomat, annak ellenére, hogy nem egy netezős fajta :-)).

Ez remek alkalom egy kis összegzésnek, vagy inkább sokoldalúságának bemutatására. Igen sokoldalú, merthogy nagyon sokféle szerepet eljátszott már és nem csak kasszasikerekben, hanem független filmeket is vállalt. Sokan megkérdőjelezik némely választását, talán teljes joggal, de mint tudjuk, ízlések és pofonok különböznek és ízlésről nem lehet vitatkozni. Részemről szívemcsücske marad, mondhatni "örökszerelem" és igazából nem is tudom megmondani miért, hiszen nekem sem tetszik ám az összes filmje, de talán az ember az, aki megfogott.

keanu-reeves_1.jpgkeanu-reeves_2.jpg

Először külsőleg, nem tagadom, mégpedig Paula Abdul videoklipjében, ez tipikusan a 'ki-ez-a-srác' felkiáltásos eset volt. Bár visszagondolva itt éppenséggel nem a számomra leginkább tetsző formáját hozza, de valamiért megjegyeztem, van benne valami, ami azóta sem ereszt.:-)

A sokszínűségét a nekem leginkább tetsző 7 filmjével kezdem, aztán jöhet minden más.

Nincs tetszési sorrend, de elsőként mégiscsak a Matrixot kell megemlítenem, amely egyből a "legleg" és nagykedvencem lett, moziban többször nézős és azóta minden máshol is.;-)

keanu-reeves_matrix.jpg

 

A Ház a tónál (The Lake House) és az Édes november (Sweet November) az én kis menthetetlenül romantikus lelkemnek kedves különösen, az előbbi még az időparadoxonnal is játszik, szóval duplán nyerő.

keanu-reeves_the_lake_house.jpg

keanu-reeves_sweet-november.jpg

 

A Féktelenül (Speed) a maga kis bakijaival együtt, vagy épp ezek ellenére egy rendkívül szórakoztató akciófilm, amely végig pörög és csúcsra jár. Sandra Bullockkal itt játszott együtt Keanu először. Jó páros.

keanu-reeves_speed.jpg

 

Charlize Theronnal viszont még jobbak (szerintem legalábbis, sőt még az életben is drukkolok nekik:-)), vele is két filmben szerepeltek együtt, az első közös munkájuk Az ördög ügyvédje (The Devil's Advocate) olyan színészóriás mellett, mint Al Pacino.

keanu-reeves_devils_advocate.jpg

 

Komoly adrenalin-bomba a Holtpont (Point Break). Patrick Swayze-vel extrémsportolnak földön-vizen-levegőben.

keanu-reeves_point-break.jpg

 

Végül, de nem utolsó sorban a legújabb film és legújabb kedvenc: a John Wick. Keanu a címszereplő, egy bérgyilkos, a Rémkirály, aki csáknorisz és dzsonbauer szerelemgyereke. Ez persze erről a képről nem derül ki.;-)

keanu-reeves_john_wick.jpg

 

No és persze a többi szerep, melyekből még szemezgetek egy cseppet.

A romantikus vonal többször felbukkan: a Pár lépés a mennyországban (A Walk in the Clouds) katonát játszik, míg a Minden végzet nehézben (Something's Gotta Give) egy orvost, aki belezúg a nála idősebb Diane Keaton által játszott írónőbe.

keanu-reeves_clouds_1995.jpg

keanu-reeves_somethings_gotta_give.jpg

 

Ha már értelmiségi szerep, megemlítendő a Láncreakció (Chain Reaction), melyben tudóst alakít, aki segédkezik egy korszakalkotó felfedezésben és persze lesz is baja emiatt bőven. Olyan szereplőtársai voltak itt, mint Morgan Freeman, valamint Rachel Weisz, akivel később a Constantine - A démonvadászban (Constantine) is együtt szerepelt.

keanu-reeves_chain-reaction.jpg

keanu-reeves_constantine.jpg

 

Kevésbé jól sikerült, valamint számomra idétlen filmek is színesítik a palettát, mint pl. a Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye (Johnny Mnemonic) c. sci-fi, illetve a Bill és Ted (mindenféle) kalandjai (talán 3 ilyen film volt).

keanu-reeves_johnny-mnemonic.jpg

keanu-reeves_bill-ted.jpg

 

Komolyabb filmjei azért a korai éveiben is voltak. A Féktelen folyó (River's Edge) épp nemrég jutott eszembe, megnézném újra, illetve a Vásott szülők (Parenthood) is épp mostanában ment valamelyik adón. Ez utóbbiban egy problémás tinit játszik, aki kimondta azt az egy mondatot, melyet azóta sem felejtettem el (majd idézem is).

keanu-reeves_rivers_edge.jpg

keanu-reeves_parenthood.jpg

 

Sport témájú filmjei is vannak, többek között A cserecsapat (The Replacements), melyben egy visszetérő amerikai focistát alakít.

keanu-reeves_the-replacements.jpg

 

A klasszikusok sem hiányozhatnak. Keanu nagyon szereti Shakespeare-t, a Kenneth Branagh-féle Sok hűhó semmiért (Much Ado About Nothing) feldolgozásban megkapta a rosszfiú szerepét. Ha már rosszfiú, akkor közbevetőleg ide kívánkozik A leskelődő (The Watcher) is, mely talán az egyetlen ilyen jellegű szerepe.

keanu-reeves_muchado1993.jpg

keanu-reeves_the_watcher.jpg

 

Klasszikusnak mondanám, vagy legalábbis olyan feldolgozásnak a Veszedelmes viszonyokat (Dangerous Liaisons) és a Drakulát (Dracula) is, illetve Bertolucci A kis buddhája (Little Buddha), melyben ő Siddhartha és ha jól emlékszem, a szerep kedvéért komoly önsanyargatásba fogott, hogy tényleg csontsovány legyen a forgatásra.

keanu-reeves_dangerous-liaisons.jpg

keanu-reeves_dracula.jpg

keanu-reeves_little-buddha.jpg

 

Az utca királyaiban (Street Kings) rendőrt alakít, a Kamera által homályosan (A Scanner Darkly) pedig nem azért érdekes, mert végülis abban is nyomoz, hanem, mert nem csak (;-)), de leginkább, mert érdekes technikával készült a film: olyan, mintha grafika lenne az egész, de nem, a színészek játszanak, a  végső látvány technikai megoldás eredménye.

keanu-reeves_street-kings.jpg

keanu-reeves_a-scanner-darkly.jpg

 

Keanu a keleti témáknak, harcművészetnek, történelemnek is nagy szerelmese. Nemrégiben készült A Tai Chi harcosa (Man of Tai Chi) és a 47 Ronin is. Az előbbi érdekessége, hogy Keanu is rendezte, az utóbbi pedig azért különleges, mert részben nálunk forgatták.

keanu-reeves_man-of-tai-chi.jpg

keanu-reeves_47ronin.jpg

 

Sokféle szerep és film, nemigaz? ...és még mennyit tudnék mondani!

Végülis elmondható, hogy Keanu sokoldalú.:-) Már rendezett is, írt (vagy inkább rajzolt ;-)) egy könyvet (Ode to Happiness), zenélt a Dogstar nevű bandában, autóversenyzett (Toyota Celebrity Race). Egyébként pedig nem szereti, ha lesifotózzák és imádja a motorozást.

Én meg őt imádom.:-D

HAPPY BIRTHDAY KEANU! :-)

keanu-01.jpg

keanu-02.jpg

keanu-03.jpg

keanu-04.jpg

keanu-05.jpg

keanu-06.jpg

keanu-07.jpg

keanu-08.jpg

keanu-09.jpg

keanu-10.jpg

keanu-11.jpg

keanu-12.jpg

keanu-13.jpg


 

Szerző: teardrops

Szólj hozzá!

Kategoriák:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmes-sorozatos.blog.hu/api/trackback/id/tr997756432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása